Senaste numret

Omslag-hoeg-1-2019-2.jpgSå har ännu ett nummer av Epilepsia lämnat tryckpressarna med både spännande forskningsprojekt och annat intressant att dyka ned i.

Riksdagsledamoten Ida Drougge pratar om epilepsi ur en förälders synvinkel. Dessutom glimtar från föreningarnas synliga aktiviteter på Världsepilepsidagen, korsord och tävling och mycket annat finns i detta nummer. Vi belyser också lite närmare processen med Nationella Riktlinjer för epilepsi, som nu är färdiga. Efter tålmodigt och intensivt arbete följer nu en annan fas, nämligen att bevaka att alla goda intentioner i riktlinjerna följs upp.


Epilepsia-4-hoeg-omslag-3.jpgÅrets sista nummer tar upp ett ämne som många efterfrågat, nämligen behandling med preparat utvunnet ur cannabis. Den främste experten inom området, dr Elinor Ben-Menachem, ger sin syn och förklarar utvecklingen. Du får också träffa Kee Ahnström, han som cyklade till Rom, på egen hand eller fot. Han har opererat sig och är nu anfallsfri, med en ny syn på livet och vardagen.

Vi tar också pulsen på några epilepsiföreningar och orsaken till att man blir medlem. Det hänger mycket ihop - vad föreningen erbjuder och behovet hos den enskilde medlemmen. Intressant!

Familjehelgen rapporteras av två föräldrar och vi konstaterar att det är en betydelsefull verksamhet som verkligen ger full utdelning hos deltagarna. Att ge och få stöd går hand i hand, genom kunskap och förtroliga samtal.
Missa inte  inbjudan till såväl familjehelg och ungdomsläger på skidor nästa år.              Redaktionen


Epilepsia-3-2018-laag-omslag-2.jpgSå har hösten trätt in på arenan, om än på vissa håll fortfarande somrigt mild…och vi passar på att presentera ett nummer av Epilepsia (läggs i tryck nu så det dröjer någon vecka innan den anländer). Denna gång träffar vi fotografen Linda Svensson som specialiserat sig på bröllop och hästar. Hennes livsfilosofi smittar av sig. Linda berättar om sina erfarenheter och inställning som varken negligerar problemen, men inte heller låter dem styra vardagen,  drömmarna och livet. Hon tar på ett uppfriskande sätt kommando över sitt förhållningssätt.  Som vanligt har tidningen ett par sidor av lättsammare slag, men även lite forskningsnytt, en intervju med Lovisa Vestlund som medverkat i tidigare utgåva, ett lysande berättelse från den bästa veckan på året!  Javisst, det är förstås ungdomslägret!

Vi vill gärna ha fler röster från föreningarna och medlemmarna och ber om material från aktiviteter av olika slag. Det pågår mycket på epilepsifronten runt om och vi vill gärna spegla det, i stort och smått. Vi vill också gärna titta lite närmare på varför man är medlem och bjuder in alla
                                                               att berätta lite  kort om det.


Omslag-2-2018-hoeg-2.jpgSommarnumret av tidningen ger säsongsenligt några råd för utlandsresan och korsordet finns även med för våra flitiga läsare i hängmattan.

Du får också möta vispopikonen Kjell Höglund som fick epilepsi i övre vuxen ålder. Johanna Fossum berättar också öppet om sina funderingar kring epilepsi och just behovet av öppenhet. En intressant artikel berättar att aktuell forskning visar att tusentals människor som också är deprimerade också  kan få bättre behandling.

Missa inte heller inbjudan till höstens familjehelg samt en fullödig rapport  från vårens sammankomst. Därutöver en fin reflektion av  Berndt Ohlin över att  vara en genuin föreningsmänniska.
Fortsatt skön sommar önskar  redaktionen!


Omslag-laag-1-2018-3.jpgVi bjuder som vanligt  på lite av varje; t ex assistanshund en god investering, en riktigt fin intervju med Anna Eksell, en omfattande och intressant artikel av barnneurolog Tove Hallböök och förstås berättar vi om århundradets viktigaste dokument; nationella riktlinjer för epilepsivården. Dessutom några glimtar från föreningarnas aktiviteter på Världsepilepsdagen, en artikel om bristande stöd bakom ofullständiga betyg, jämte korsord och mycket annat.

Nästa nummer utkommer i slutet av juni. Du kanske har en historia att berätta, om epilepsi, gärna kort. Skicka manusförslag till susanne.lund@epilepsi.se

Trevlig vår önskar redaktionen!

 


Omslag-laag-4-2017-2.jpgI decembernumret av Epilepsia tar vi farväl av Börje Vestlund som avled i september och presenterar Margaretha Andersson som nu axlar ordförandeskapet i förbundet. Vi bjuder också på några riktigt intressanta uppslag, bl a hemligheterna bakom ett bra liv. Det låter väl intressant? Något vi alla säkert kan reflektera över under helgerna.

Nathalie Falk, en ung mamma tar upp ett lite förbisett perspektiv, nämligen barnets, där en förälder har epilepsi, men hon berättar från sin synvinkel. Hon delar sina tankar kring moderskapet och hur det ska fungera praktiskt, vad sonen ska säga när hon får anfall och mycket annat.

Ett par föräldrar redogör levande för sina upplevelser från en familjehelg i oktober där hela familjen blev föremål för såväl fakta, samtal, trivsel och gemenskap. Inbjudan till nästa familjehelg finns i tidningen!

Missa heller inte inbjudan till skidläger på Idre Fjäll för unga med epilepsi, samt inbjudan till sommarens härliga läger för ungdomar med svår epilepsi. Lite forskningsnytt från Linköping presenteras, nämligen nytt sätt att dämpa nervcellers signalering. Dessutom även korsord och tävling utöver lite annat smått och gott.


Epilepsia-14-sept-laag-omslag-2.jpg

 Så har hösten gjort sitt intåg och så även föreningsarbetet. I höstnumret av Epilepsia är får du träffa Felicia Liu som hävdar att sanningen gjorde henne fri. Om detta berättar hon i ett intressant uppslag. Att epilepsisjuksköterskorna är viktiga för oss är ingen nyhet, men vi låter epilepsisjuksköterskan Annika Alexandersson själv berätta om vad hon gör, i synnerhet för barn och ungdomar. Dessutom dyker vi ner i ämnet neuropsykiatri och epilepsi hos barn och ungdomar. Sommaren är en aktiv tid för många och Anna Eksell berättar om hur det varit på årets Sötåsenläger för ungdomar -  d v s roligt och behövligt! Som vanligt sockrar vi med några föreningsglimtar, tävling och korsord och lite annat... Vi vill gärna ha några rader och bilder från verksamheten i föreningarna. Texten behöver inte vara omfattande, högtidlig eller perfekt, men bilderna måste vara  högupplösta (300 dpi) för att göra sig bra i tryck.

       Redaktionsrådet


Omslag-1-2017-laag_Sida_01-2.jpgSå var det dags för ännu ett välfyllt nummer av Epilepsia, det första för året. Vi inleder med en intervju av Niklas Busch Thor, ja, partiledare Ebba Busch Thors man. Niklas är professionell fotbollsspelare i Sirius och berättar odramatiskt och insiktsfullt om sin erfarenhet av anfall.

En rapport från Världsepilepsidagen i februari finns givetvis samt en intressant och dagsaktuell betraktelse från en "epilepsimamma". Vi tar också upp frågan om att rapportera biverkningar av läkemedel. Dessutom visar en ny studie visar att utredning för tidig epilepsikirurgi kan ge stora vinster innan tillvaron påverkats för mycket av epilepsin. Det och mycket annat kan du läsa om i vårnumret.

Redaktionsrådet


Omslag-laag-4-2016-3.jpg

Det sista numret för året innehåller av naturliga skäl mycket om kongressen. Dels rapportering om beslut, men också många intressanta röster från deltagarna som bl a delger sin syn på viktiga framtidsfrågor för förbundet. Vi berättar också om brevbäraren med epilepsi från Dalarna som blev uppsagd, men som tack vara starka fackliga insatser fick arbetsgivaren att återta beslutet. Vi rapporterar också om Guldljusprisutdelningen, där som ni redan vet Anita Levin mottog priset för hedervärda insatser i epilepsiverksamheten. Annat är en ny studie om det möjliga sambandet mellan mödrar med reumatisk sjukdom och barn med epilepsi. Dessutom som omslaget anger – golf för forskningen!

Vi bjuder också på ett uppslag med glimtar från epilepsiföreningarnas verksamhet, något som vi hoppas ska fortsätta. Alltså, fortsätt att sända in text och bild, så får vi en riktigt levande tidning!

GOTT NYTT ÅR önskar redaktionen!

 


Omslag-hoeg-nr-3-2016-kopia-2.jpgI höstnumret tar vi upp ett väldigt viktigt ämne som ibland glöms bort, nämligen anhörigas situation. Förbundsstyrelseledamoten Peter Söderström berättar öppet om den stress en anhörig kan känna inför en partners epilepsi. Frågan om ansvar, mental anspänning , oro över anfall, risker, medicinering och framtid, bara för att nämna några aspekter. Redaktionen är säker på att många läsare känner igen sig.

Vi presenterar också en positiv och levande historia från familjen Hagberg, där pappa Magnus tagit  kontakt med förbundet och vill att så många som möjligt ska känna till att förbundet finns. Magnus och mamma Katarina belyser flera vardagssituationer med dottern Stella som har epilepsi.

Några röster om EPILEPSIBOKEN presenteras liksom också en artikel om forskning som visar att det är svårare för kvinnor med funktionsnedsättning. Sommarens ljuva stunder belyses bäst genom epilepsiföreningarnas aktiviteter som t ex familjeläger i Furuboda eller roligt ungdomsläger på Sötåsen, den senare för sextonde gången. Allt detta och lite till, jämte tävling och stadskryss, bjuder vi på mörka höstkvällar.

Redaktionsrådet


 Omslag-laag-2-2016-2.jpg                                                                

I mitten av sommaren brukar Epilepsia anlända, så även denna gång med en för säsongen vintrig rapport från ungdomarnas roliga skidläger på Idre Fjäll. Du kan också läsa om härlig gemenskap på förbundets familjeläger i april. Du får också möta Matilda Jakobsson Blom som sprang Göteborgsvarvet nyligen.

Lovisa Vestlund skrev ett brev till förbundet och berättade om sin nya situation, där hon söker svar på varför hon fått epileptiska anfall. Därutöver en glimt från epilepsiprojekt i Sydafrika och lite om LSS-utredningen som oroar många i landet.

Självklart flaggar vi för den nyutkomna EPILEPSIBOKEN som ju alla medlemmar får köpa till specialpris. Och så sockrar vi med lite korsord för sköna dagar i hängmattan!

 

Trevlig sommar önskar redaktionen!


Omslag-1-2016-hoeg.jpgEpilepsia nummer ett  är synnerligt fullspäckat med intressanta ämnen. Den nya EPILEPSIBOKEN presenterades i riksdagshuset på den internationella epilepsidagen, med några av landets främsta experter som berättade om den positiva  utvecklingen inom epilepsiområdet. Behandlingsframsteg för barn, stark utveckling när det gäller utredning  och epilepsikirurgi, graviditet och epilepsi, är några av ämnena som belyses i tidningen.

Du får också möta en engagerad EU-parlamentariker,  Jytte Guteland, som tycker det är viktigt att belysa epilepsi. Vi möter också familjen Källberg, med Ester som har Dravet syndrom. Den bristfälliga tillgången till specialister i neurologi betonas, inte minst i förbundsordförandens ledare. Som vanligt bjuder redaktionen på  lite smått  och gott, samt en rapport från Kalmar läns epilepsiförenings utvecklingshelg.


Omslag-hoeg-4-2015-2.jpgÅrets sista nummer av Epilepsia kommer i mellandagarna, lagom till att julmaten smälts och det mest intensiva julfirandet kanske klingat av.

Du får stifta bekantskap med ingenjören Richard Vinthagen som lärt sig leva med epilepsi. Du möter också Isabel Estrada som älskar att dansa och som inte tänker låta epilepsi vara ett hinder. Sommarens fröjder återspeglas genom några fina sommarminnen från föreningarna. En rapport från förbundets familjehelg i höstas samt också glimtar från den Kick Off för föreningsordföranden som ägde  rum i november utlovas. Dessutom rapporteras från årets Guldljusprisutdelning. Det och lite till bjuder vi på utöver det sedvanliga korsordet.

Gott Nytt År önskar redaktionsrådet!


Omslag-3-2105-laag.jpgSå har sommaren passerat, som vanligt alldeles för snabbt, och hösten har gjort sitt intåg. Så gör även höstnumret av Epilepsia som tar upp ett viktigt ämne, sömnen. Sover vi alla gott? Anfall nattetid eller dagtid,  allt påverkar den viktiga nattvilan.

Dessutom får du träffa Louise Werthén, en ung tjej som vill tala om sin epilepsi och hur hon funderat kring att vara öppen med att hon ibland får epileptiska anfall. En liten hjälpreda inför läkarbesöket utlovas också. Det är ju alltid bättre att vara förberedd och man kan enkelt hjälpa till själv så att inget glöms. Vi bjuder också på en bildrik glimt från sommarens fantastiska ungdomsläger i Sötåsen eller  Summerc(r)amp som det också kallas av ungdomarna. Likaså en rapport från en härlig familjehelg i Furuboda som Skåneföreningen anordnat. Därutöver tar vi  också upp frågan om vad  som är viktigt för föräldrar och barn att prata  om.


Epilepsia-2-2015-omslag-laag-21-juni-2.jpgI sommarnumret av Epilepsia möter du sjukvårdsminister Gabriel Wikström, vars lärare berättade om epilepsi efter att läraren haft ett anfall. Vi tar också upp frågan om medicinering som sannolikt berör stora flertalet av våra läsare. Expertisen ger goda råd om vad man ska tänka på när man behandlas med epilepsiläkemedel, både  som barn och vuxen. Vi bjuder också på en vintrig rapport från ungdomarnas skidläger i Idre Fjäll och referat från familjehelgen i april. Missa inte inbjudan till nästa familjehelg i oktober! Du får också träffa Lisa Wellhard, en riktig eldsjäl från Dalarna. Lisa samlar in pengar till Epilepsifonden och hon är väldigt framgångsrik och missar inga marknader eller skid-VM, där många potentiella givare finns i publiken.

Som vanligt finns ett korsord och en tävling i tidningen. Vi mottar gärna manus och bilder från föreningsaktiviteter eller kanske tips på vad du tycker ska finnas med i tidningen.

Trevlig sommar önskar  redaktionsrådet!

Omslag-laag-1-2015-2.jpgI marsnumret är vi glada över att få presentera den nyvalda ordföranden i Svenska Epilepsisällskapet, Ulla Lindbom, till vardags neurolog på Karolinska sjukhuset i Solna. Du får bl a ta del av hennes tankar och erfarenheter av epilepsivården och det kvalitetsregister för epilepsi som hon arbetar intensivt med. Du får också möta pressekreteraren på Handikappförbunden, Monica Klasén McGrath som ger en målande beskrivning av några minnen från barndomen. Vi bjuder också på några glimtar från Världsepilepsidagen, då flera föreningar tog tillfället att synas och att tala om epilepsi. Vi publicerar också en dagsfärsk reflektion från Värmlandsföreningens ordförande Therese Lerjestam, som för övrigt fick prata om epilepsi i radions P4 Värmland på Världsepilepsidagen. Ett korsord och en tävling presenteras som vanligt till alla ivriga krysslösare, samt lite annat smått och gott. Redaktionen välkomnar som alltid glimtar från föreningarna. Ta gärna några bilder (högupplösta) från årsmötet, vårpromenaden, utflykten, fikakvällen, politikerträffen eller  annat som föreningen har på sitt program, skriv några rader och och sänd till redaktionen.


Epilepsia-4-2014-omslag.jpgI årets sista nummer av Epilepsia presenterar vi Marie Söhrman som trots motgångar samlar in pengar till forskningen. Hon gör halsband som hon säljer och familjen är involverad i pärlandet...I detta nummer tar vi också upp epilepsikirurgi och dess underutnyttjande. Vidare ett ämne som vi aldrig tidigare belyst i förbundet, men som är viktigt, nämligen SUDEP, eller plötslig död i epilepsi. Det är ett svårt ämne och neurolog Torbjörn Tomson  hjälper oss att reda ut begreppen.

Dessutom delar Mikael Nordmark med öppenhet och humor sina känslor vid en händelse med sonen Hugo. I detta nummer finner du också inbjudan till vinterläger för unga med epilepsi samt familjehelg i förbundets regi, med stöd av Föreningen Margarethahemmet. Vi gratulerar också årets Guldljuspristagare Kee Ahnström som ju de flesta känner till vid det här laget - äventyraren som har fler cykelmil i benen, än de flesta! Som vanligt vill gärna redaktionen ha glimtar från föreningarna. Det händer mycket runt om i landet och vi vill gärna spegla det.

   Välkommen med ord och bild till nästa nummer som
   kommer i mars. Manusstopp 1 februari.

   Decemberhälsningar
   Redaktionsrådet


Epilepsia-3-2014-omslag-hoeg-pdf-2.jpgI höstnumret av tidningen sammanfattar vi höjdpunkterna i den internationella epilepsikongress som ägde rum i Stockholm i somras. Tusentals experter från hela världen diskuterade nutidens och framtidens epilepsibehandling och mycket annat.

Du får också träffa Linn Sydfeldt i Piteå som har svår epilepsi. Hon berättar om sin situation och belyser det som många känner igen sig i; oro för anfall, skador, att inte alltid känna sig självständig och med lite vacklande framtidshopp. Men hon berättar också om att vägen ljusnat...

Sommarens ungdomsläger "Summercramp" får ett helt uppslag i tidningen. För femtonde året i rad beredde ungdomssektionen plats för många unga med epilepsi som genom lägret fick tänja de egna gränserna genom olika och roliga aktiviteter. Epilepsiföreningen i Norra Skåne  bjuder också på härliga sommarminnen från familjeläger i Furuboda. Sist, men inte minst, berättar vi om fördomar   och om hur man bäst kan bemöta dem.

Hösthälsningar
Redaktionen


Epilepsia-2-2014-omslag-hoeg-pdf-3.jpgDet här numret fokuserar på människans bäste vän, hunden. Det finns rapporter världen över hur hundar känner av annalkande anfall innan omgivningen kan uppfatta dem. Hundens stöd både under och efter anfall är också något som många hussar och mattar vittnat om. Att hunden larmar vid anfall är en trygghetsskapande faktor som kan göra att man kan sätta sig i säkerhet och få önskad hjälp.

Vi bjuder också på rapporter från en uppskattad helgkonferens för familjer med barn med epilepsi, där också barnen och syskonen hade en rolig tid. Anna Eksell berättar om ungdomssektionens härliga vinterläger i Idre fjäll.

Sundsvallsföreningen är aktiv och arbetar med att stödja medlemmarna, berättar Örjan Wiklund och Kent Brunzell som också delar sina erfarenheter av epilepsi.

Därutöver lite smått och gott! Som vanligt välkomnar redaktionen glimtar från  föreningsverksamheten. Mejla förslag till text och bilder (högupplösta och som bilagor) till   susanne.lund@epilepsi.se

  Somriga hälsningar
  Redaktionsrådet


Epilepsia-1-2014-omslag-pdf-2.jpgI det första numret för året får du möta narkosläkaren Anna Spencer, en riktig optimist vars krönika smittar av sig...

Vi bjuder också på en angelägen debattartikel om hur kommunerna förhalar stödet till familjer som har barn med funktionshinder genom att överklaga beslut. Tiden går och föräldrarna kämpar i motvind i en ofta redan tung vardag. Du får också träffa Värmlandsföreningens ordförande Therese Lerjestam som ordnar mötesplatser för värmlänningarna, för samtal och utbyte av tips och erfarenheter.

 Folke Bernadotte Regionhabilitering delar med sig av sina erfarenheter av utredning av barn och ungdomar som har svårbehandlad epilepsi.

 Forskning om epilepsi är angeläget! EU har beviljat medel till ett europeiskt forskningsprojekt där Lund ingår. Om det berättar vi. Och så har vi förstås ett nytt korsord och uppmärksammar att förbundet har sitt 60:e levnadsår!

 

Vårhälsningar

Redaktionen


Epilepsia-4-2013-omslag-laag.jpg

Sista numret för året präglas av förbundskongressen i Karlstad, som innehöll både diskussioner och beslut, val och framåtblickar. Vi bjuder också på en artikel om Patrik Norén som spelar boule i juniorlandslaget. Han har en vagusnervstimulator som gjort att han kan bryta när ett anfall är på väg. Dessutom har han numera färre nattliga anfall. Bra, tycker han och hunden Tarzan, som känner om Patrik håller på att få ett anfall.

Du får också möta årets Guldljuspristagare, Lennart Persson, Göteborgsprofil som prisas för sina många insatser både inom epilepsivårdsområdet såväl inom epilepsiföreningen. Föreningen Margarethahemmet stödjer förbundet och i tidningen finns två inbjudningar till vinterläger för unga, samt ett familjeläger. Som vanligt bjuder vi på ett korsord och glimtar från föreningsverksamheten.

God Jul och Gott Nytt läsår!
Redaktionen


Omslag-laag-2013-2.jpgI höstnumret av Epilepsia får du än en gång möta den äventyrslystne Kee Ahnström som nyligen kommit hem till Sverige efter en cykeltur genom Europa, från Stockholm till Rom. Hans bilder och tankar under färden finns på förbundets facebooksida och några axplock kan du också se i tidningen. Hans framåtanda och positiva inställning får du smaka på i ett uppslag.

Ungdomarna rapporterar från ännu en fantastisk sommarvecka, med kamratskap och roligheter. Niclas Djupström rapporterar på sitt charmiga sätt om vad som timade under veckan. Oro för skador i samband med epileptiska anfall är något som många lever med. Att falla handlöst mot marken utgör en risk för skallskador och vi har inte sett något riktigt bra skydd för huvudet. Om man bortser från hockeyhjälmar och andra typer av hjälmar som inte alltid är så roliga att ha på sig. Nu har den   moderna tekniken kanske tagit nya tag också för epilepsiområdet. En cykelhjälm med airbagsystem har väckt uppmärksamhet och så mycket intresse att det amerikanska epilepsiförbundet utdelat ett pris till ett svenskt företag för utveckling av hjälmen för att skydda vid anfall. Mer om det kan du läsa i detta nummer. Och som vanligt har vi lite notiser, tävling och korsord att bjuda på mörka höstkvällar.


epilepsia-2-2013-omslag.jpgI sommarnumret av Epilepsia får du träffa två tuffingar, dels äventyraren Kee Ahnström som inte räds utmaningar. Han cyklar genom Europa för att väcka uppmärksamhet kring epilepsi och för att samla in pengar till epilepsiforskning. Kee har själv flera epileptiska anfall varje dag, men är stark i sin målsättning att med ett par hundra mil i varje ben nå Rom i augusti och tycker att man ska pröva sina gränser för att bli stark och för att få en bra livskvalitet. Dessutom möter du Felicia Wallenberg som också sitter i sadeln, men hellre på hästryggen. Hon rider på elitnivå och tycker att hästhoppning är det roligaste hon vet.

Vi bjuder också på lite forskningsnytt där president Barack Obama satsar på ökad forskning om hjärnan för att påskynda utvecklingen för att hitta nya sätt att behandla bl a epilepsi. Det är en storsatsning som också det amerikanska epilepsiförbundet är stolta över.

Dessutom lite glimtar från föreningarna och ett korsord för lata dagar i hängmattan!

Trevlig sommar önskar redaktionen!40641_Epilepsia_Sid1-2.jpgI det första numret för 2013 som utkommer i mitten av mars får du bland andra lära känna 2012 års Guldljuspristagare, Anna Eksell, lite närmare. Anna har epilepsi sedan barndomen och har med sitt viktiga arbete i förbundet hjälpt många unga med epilepsi. Varje sommar arrangerar hon tillsammans med andra ledare ett uppskattat ungdomsläger. Så även denna sommar för fjortonde gången – inbjudan finns i tidningen.
Vi bjuder också på en artikel av mer teknisk karaktär, nämligen om MEG och dess utvecklingspotentialer. Du får också möta Marie Andersson som deltagit i ett epilepsirehabiliteringsprogram på Stora Sköndals sjukhus och bl a lärt sig att meditera och slappna av. Familjen Davidsson berättar om  hur  livet  förändrades till det bättre för dottern Sofie, efter det att hon fått behandling med vagusnervstimulering. Hennes anfallssituatio förbättrades och livskvalitén likaså, inte bara för Sofie själv utan för hela familjen. Som vanligt sockrar vi med lite notiser, nyheter, föreningsglimtar och ett landskapskryss. Som alltid är du välkommen med synpunkter på tidningens innehåll och utformning.


38848_Epilepsia_SID-1_NYNY-2.jpgI det sista numret för året träffar du två unga personer som har utmanat sina egna känslor kring epilepsin. Sofia Hamnell är en av dem. Hon arbetar på en förskola och har bearbetat sin och andras inställning och ser ljust på framtiden och livet. Kee Ahnström likaså. Han är äventyraren som inte drar sig för att ta fram cykeln och se sig om i världen. Finns ett högt berg att bestiga, klarar han av det också.

Tidningen tar också upp ett alltid lika viktigt tema, nämligen epilepsi och samlevnad. Det berör alla förr eller senare och vi berättar om vanliga spörsmål. Förbundet anser att det är viktigt att stimulera forskningen inom epilepsiområdet. Epilepsifonden har därför delat ut 350 000 kr till fyra forskningsprojekt om epilepsi och du får möta de glada forskarna och deras projekt.

   Vi bjuder som vanligt på notiser från föreningarna och epilepsi-      området i stort, samt också ett korsord för den som är klar med     julstöket. Och en tävling!

   Tack för detta år!
   Redaktionen


36940_Epilepsia_Sid1-2.jpg

Höstnumret av Epilepsia speglar som vanligt några av sommarens föreningsaktiviteter, t ex familjelägret som epilepsiföreningen i Norra Skåne arrangerade några härliga sommardagar. Ungdomssektionen bjöd till lägerverksamhet för unga på Sötåsen, vilket har blivit en uppskattad tradition som ingen vill missa. Vi gratulerar epilepsihunden Wilma som fått intyg på att hon är utbildad för att hjälpa husse Kenneth Johansson när han får anfall. Bekanta dig också med den aktuella och viktiga debatten om hur neurosjukvården ska få bättre nationell samordning och mer resurser för att ge bästa möjliga vård till den stora grupp människor som har bl a epilepsi.

Lotten Bergman, fembarnsmamman, skriver lättsamt om det som de flesta tycker är jobbigt, när ens barn får anfall. Det och en hel del annat bjuder vi på och givetvis finns även i detta nummer ett korsord
  och en tävling.

  Tänk på att du kan vara med och skriva i tidningen. Sänd några     
  rader till redaktionen. (susanne.lund@epilepsi.se). Vi läser alla 
  bidrag och försöker så långt det är möjligt att bereda plats för
  medlemmarnas erfarenheter.


35298_Epilepsia_S1.jpgLagom till midsommar kommer sommarnumret av Svenska Epilepsia får du möta miljöpartisten Emilia Hagberg, erfaren politiker i Stockholm, som vill vara öppen med sin epilepsi. Hon berättar om hur hon ser på sig själv, det politiska uppdraget och epilepsins konsekvenser. Emilia har bestämt sig för att cykla, trots att hon ramlat omkull. Och hon har bestämt sig för att inte försöka dölja något. Följ också fortsättningen på Sagas behandling med ketogen kost och läs Linda Ericssons betraktelse över sitt förhållande till medicinen. Både skrämmande och hjälpande, anser hon. Hennes reflektion är detaljrik och har en positiv grundhållning som smittar av sig…
Förbundet har uppvaktat socialdepartementet om allt som rör epilepsivårdens situation och utveckling. Behovet av nationella riktlinjer, fler neurologer, mer fokus på psykosociala    insatser och behovet av ett nationellt kvalitetsregister för att garantera patientsäkerheten var nyckelämnen. Om detta rapporterar vi.

Vi bjuder också på några föreningsglimtar och rapporterar om en mycket framgångsrik förening där medlemsantalet nästan slår i taket….ja, det är Södermanland. Trivselfaktorn är hög också i Jönköpingsföreningen som tog medlemmarna till en trivsam utflykt. Dessutom finns ett sommarkryss även detta år och denna gång är det lite lättare än det brukar. Nästa nummer utkommer i september! Vi tar gärna emot material från våra läsare, gärna korta glimtar..sänd till förbundskansliet.

Glad sommar önskar redaktionen!

32244_Sid1-3.jpgI det här numret av tidningen får du möta två riktiga inspiratörer; dels Linda Ericsson, en ung tjej som gått från förtvivlad maktlöshet till självsäker glädje. Dessutom kan du läsa om Karolina Johnsson, ”diplomatdottern”, som beskriver sin livsinställning efter att ha suttit i fängelse i Thailand i många år. Deras berättelser vittnar om positiv livskraft med budskapet att man har ansvar för sitt förhållningssätt till de problem man möter på livets ibland krokiga väg, med eller utan epilepsi.

Du får också följa Saga Anderssons behandling med ketogen kost. Hennes mamma Ann, berättar detaljerat om hur det går till med provtagningar, samtal och att väga och tillaga maten på ett minituöst sätt.Vi tar också upp konsekvenserna av körförbud p g a epileptiska anfall, vilket kan bli ett stort problem om man bor i glesbygd med obefintlig eller bristfällig kollektivtrafik. Hur gör man då för att ta sig till jobbet? Den frågan tog förbundsordföranden Börje Vestlund med sig till ansvarigt stadsråd, som inte hade ett solklart svar…men  problemet är i alla fall diskuterat på högsta  nivå.

Neurologbristen är omvittnad och har nått kritiskt låga nivåer. Sverige är utan tvekan dåligt ute i europeisk jämförelse när det gäller antalet neurologer per invånare. Om detta skriver vi också.

En välkänd fysiker, författare och professor emerita Bodil Jönsson berättar om hur viktigt det är för alla att hålla hjärnan i trim med motion. Därutöver bjuder vi förstås också på ett nytt klurigt korsord och tävling, förutom glimtar från förbunds- och föreningsverksamheten.
God läsning och skön vår önskas alla läsare!
Redaktionsrådet

 

30928_s1.jpgI detta nummer av Epilepsia tar vi bl a upp att operation inte utnyttjas fullt ut när det gäller epilepsi. Du får också möta en ung kille, Axel Eriksen, som åkte till Tyskland och opererade sig. Nu är han bra och studerar på universitetet. Han fick ett nytt liv, kan man säga, efter många års anfall och andra bekymmer i dess kölvatten. Om detta berättar han öppet.

Du får också möta årets Guldljuspristagare, neurolog Torbjörn Tomson, som kommenterar bl a forskning och epilepsivård.

Rapport från förbundets Utvecklingskonferens och även från en nyligen genomförd föräldrakonferens ingår också samt en ny infallsvinkel till epilepsi, nämligen kost och näring. Har det någon betydelse vid epilepsi? Ja, det anser sjuksköterskan Maj-Britt Eriksen som tycker att man ska ha ett helhetsperspektiv på sig själv och hjälpa kroppen att få balans.

 Nästa nummer av tidningen utkommer i mars. Låt oss gärna veta 

 vad du vill att vi ska belysa.

 Redaktionen önskar alla läsare

 God Jul och Gott Nytt År!

cid_9EABDE2B-792B-49AF-829A-6FCF220F58E2.jpgHöstnumret av Epilepsia har låtit vänta på sig en aning. Anledningen är dock av angenäm karaktär eftersom dröjsmålet bl a handlade om att invänta besked om den skriftliga förklaringen om epilepsi hade antagits av EU-parlamentet. Och det gjorde den!

Det är något av ett historiskt ögonblick att en majoritet av EU-ledamöterna har stått upp för bättre livskvalitet för de 6 miljoner personer som lever med epilepsi i Europa.

I tidningen får du också möta neurologen Fredrik Walentin som egentligen ville bli ljudtekniker, men sadlade om helt i tankarna. Neurologer är ju som bekant en bristvara i Sverige och därför vill redaktionen gärna berätta om neurologens långa utbildning och vilka uppgifter som kan ingå i den verksamma neurologens vardag.

Du träffar också Rebecca och Jennifer som har epilepsi, som vet hur det känns och som gärna delar med sig av sina erfarenheter.

  Under sommaren ligger inte föreningarna på latsidan, minsann.    
  Med värme, sol och ledighet arrangeras många nyttiga och roliga  
  aktiviteter.

  Det årliga ungdomslägret i Sötåsen har förstås haft fullt drag med 
  enormt mycket aktiviteter av skilda slag. Lägeransvarige Anna 
  Eksell berättar…

  Nästa tidning kommer i december!


27834_Framsida-2.jpgI juninumret av Epilepsia möter du Maria Estelle vars kramper försvann med en annorlunda kost. Du får också träffa Gunnar Atlason, en tonåring som berättar om sin epilepsi.

J-Son, artisten som framträdde i förra årets Epilepsia, har nu lagt regnskogen för sina fötter i en kampanj tillsammans med Världsnaturfonden.

I detta nummer har vi också plockat upp röster från Internet, alltså några citat och kommentarer om epilepsi ur olika perspektiv. Ett korsord och en tävling bjuder vi också på, förutom glimtar från föreningslivet och inbjudan till en nationell träff för föräldrar till barn med epilepsi.

En riktigt härlig sommar önskas alla medlemmar och läsare!

Redaktionen


25940_Sid_01-3.jpgFörsta numret för året ute!

Läs om den europeiska epilepsidagen som lanserades i februari. Dagen påminner oss om att epilepsi inte har några gränser; epilepsi finns i alla länder, i alla åldrar och i alla grupper. Epilepsin har många ansikten. Flera av dem får du lära känna i detta nummer.

Möt Lars Gårdfeldt som öppet och rakt delar med sig av sina tankar om möten med människors rädsla för epilepsi. Läs hans gripande berättelse om okunskap och oförståelse och hur han hanterar epilepsin i vardagslivet.

      -  Låt inte sjukdomen begränsa dig, säger Lars som har en positiv grundsyn på livet, trots att han fått gå igenom mer än de flesta.

      -  Det jobbiga är att jag slår mig under de stora anfallen,   

        säger han.

 

Lars Gårdfeldt är en känd debattör och präst i Svenska kyrkan och han har engagerat sig i kampen för homosexuellas rätt till kyrkliga bröllop samt deltagit flitigt i samhällsdebatten gällande homosexuellas rättigheter.

Träffa också Anita Peterson, en eldsjäl från Hässleholm, som har fokus på familjen och därmed också sett värdet av att arrangera familjeläger där både nytta och nöje blandas.

Läs historien om Kenneth, som beskriver anfallssituationer och återger sina upplevelser.Kristina Källén, neurolog från Lund, berättar om nya benämningar för anfallstyper.

 

Vidare rapporterar vi om nya rekommendationer för läkemedelsbehandling. I ​varje nummer av tidningen bjuder vi på ett korsord och en tävling, så även i detta nummer. Att det spirar här och där i föreningslivet ser vi också i tidningen.

 

God läsning önskar redaktionen!

 


23475_Epilepsia-nr-3_LowRes.jpgVi har glädjen att presentera förbundets nya ordförande, riksdagsledamoten Börje Vestlund, i det sista numret för året som nyligen kommit från tryckpressarna. Börje Vestlund efterträder Chatrine Pålsson Ahlgren som varit ledare för förbundet under åtta år. Vi berättar också mycket om vad som hände på förbundets kongress i oktober, där ett nytt intressepolitiskt handlingsprogram antogs av ombuden. Dokumentet kan du också läsa om här på hemsidan under ”Intressepolitik”.

Du får också träffa några nyvalda styrelseledamöter och höra vad delegaterna tyckte om kongressen. En alldeles ny och intressant studie om epilepsivården presenteras av neurolog Bengt Nilsson. Därutöver har vi också en hel del smått och gott att presentera från epilepsiområdet. Och ett korsord. Och en tävling.

Ett ljust spännande år önskas alla läsare!


21488_Epilepsia-nr-3-8.jpgEtt sprakande färskt nummer (3) av Svenska Epilepsia är ute! Det är fullspäckat med intressanta intervjuer, bl a av avgående förbundsordföranden Chatrine Pålsson Ahlgren. Du möter också de två ordförandekandidaterna; Börje Vestlund (Stockholm) och Rutger Johannesson (Halmstad). De är båda erfarna och de har verkat i förbundsstyrelsen i flera år.

Epilepsia frågar dem varför just de passar att bli förbundsordförande. Förbundets kongress äger rum den 1-3 oktober och då får vi veta vem som valdes. Epilepsia rapporterar vidare i nästa nummer!

Möt också hip-hoparen J-Son, en göteborgskille som inte låter epilepsin hindra sina drömmar. Han har haft stort genomslag i musikbranschen och han berättar öppet och utan krumbukter om hur han ser på sin epilepsi - och musiken.

Genterapi - ett steg närmare, belyses på forskningssidan.

Som vanligt bjuder vi också på ett korsord och en tävling, samt glimtar från verksamheten.


cid_A43F6633-971C-4BE9-8C50-3D696C66798F-2.jpg

Nummer 2 av Svenska Epilepsia präglas av tre stora intervjuer. Dels får du möta Per Ragnar som berättar om sin nya bok och sin syn på livet och döden. Dessutom får du träffa två medlemmar; Camilla Elwing Johansson och Pelle Andersson som har olika erfarenheter av epilepsivården. Vi kungör också en alldeles ny och internationell fototvlling,som du bara inte får missa. Mer information om den finns även på hemsidan.

Lagom till lata dagar i hängmattan serverar vi också ett nytt korsord och en tävling, förutom lite smått och gott från föreningarna och senaste nytt inom forskningsområdet.

Om du är medlem får du tidningen hem i brevlådan, likaså om du är prenumerant. Nästa nummer utkommer i mars.